In conditiile in care va aflati in situatia in care sursa de apa deja existenta si-a redus debitul cu care v-ati obisnuit, sau daca necesitatile dumneavoastra la momentul actual implica un debit mai crescut de apa, puteti apela cu incredere la serviciile unei companii specializate in adanciri puturi deja existente. In general, echipele de profesionisti care se ocupa de foraje puturi pot executa fara probleme si operatiuni de adanciri puturi.
Insa, trebuie sa stiti faptul ca, lucrarea in sine implica anumite costuri destul de ridicate, iar in lipsa unui studiu hidrografic de actualitate al zonei in care locuiti nimeni nu va putea estima cu exactitate, cu cat va creste debitul de apa al putului dumneavoastra sau daca exista efectiv o anumita crestere. Dar, daca sunteti printre cei norocosi, astfel incat lucrarile nu vor intampina probleme iar varful forajului va atinge noi surse de apa, debitul putului poate fi chiar dublu fata de cel anterior.
Se recomanda lucrari de adanciri puturi existente in cazul forajelor de apa de mica adancime si foarte rar in cazul forajelor de puturi medii si mare adancime. Dimensiunea sapei de foraj va trebui sa fie cu 1mm mai mica decat diametrul forajului deja existent – altfel, pot interveni acele praguri si depuneri sedimentare ce pun in pericol siguranta utilajelor folosite.
Riscuri ce pot aparea in timpul operatiunilor de adanciri a puturilor deja existente
Sapaturile facute in cadrul operatiunilor de adanciri puturi existente presupun o serie de riscuri atat pentru beneficiar cat si pentru cei care executa aceste tipuri de lucrari de adanciri a puturilor. Tocmai de aceea este bine ca inainte de a lua decizia realizarii unei astfel de adanciri puturi existente sa cereti parerea unui specialist sau a unui consultant venit din partea unei companii specializate, si cu o experienta considerabila in acest domeniu. Totodata aveti obligatia de a-i prezenta acestuia fisa forajului pentru ca acesta sa poata observa exact cu ce se confrunta si sa poata efectua o evaluare clara a riscurilor.
Pentru adancirea forajului este necesara penetrarea prealabila a piesei, iar materialul din care este confectionata si modul in care aceasta este prinsa de tubulatura poate duce la aparitia unor complicatii severe, cum ar fi: distrugerea tubulaturii existente si agatare sapei de forare. De asemenea, pe timpul efectuarii sapaturilor pentru adanciri puturi existente exista riscul ca tevile din pvc sa se sparga, sau ca filtrele naturale formate din pietris margaritar, sa se deplaseze. Specialistul in foraje puturi va trebui sa stie exact cu ce se confrunta in cazul acceptarii unei astfel de lucrari, pentru a sti ce materiale au fost folosite in realizarea forajului primar si daca realizarea unui nou foraj ar fi mai avantajoasa, in comparative cu adancirea celui existent
.
In ceea ce priveste riscurile pentru beneficiar, acesta poate avea parte de neplaceri chiar si in cazul in care realizarea lucrarilor de adancire puturi existente a fost finalizata cu succes, deoarece:
Exista posibilitatea realizarii platii unui serviciu ce nu aduce o crestere a debitului. Mai ales daca forajul de adancire puturi nu intalneste noi panze freatice, fracturi hidrografe sau straturi acvifere, debitul va fi neschimbat sau chiar s-ar putea reduce semnificativ;
Nisiparea putului datorita deplasarii filtrelor de pietris margaritar instalate initial.